”22-0”

Åström header

Mordet på Åke Hagman uppdagas.

Under våren har TV4 sänt ”Svenska fall för FBI”. Där har allmänheten fått lära känna Bo Åström som tillsammans med den amerikanske experten Mark Safarik synat olösta mordfall. I serien kallas Bo Åström för ”22-0” av sina kollegor med anledning av att han löst 22 mordfall på raken. Ett fall som inte fick sin upplösning var mordet på Catrine da Costa. Bo Åström var chef för kriminalavdelningen i Solna under den period då förundersökningen i da Costa-fallet återupptogs.

Ironiskt nog misstänkte Bo Åström läkarna i ett annat uppmärksammat styckmord i Stockholm 1992, mordet på Åke Hagman. Då lät det så här:

”De har varit misstänkta för en liknande gärning tidigare fast offret då var en kvinna. Tillvägagångsättet stämmer in i bilden.”

Aftonbladet lyckades få tag på en förmodligen luttrad Thomas Allgén:

”När Aftonbladet frågar honom om polisen kontaktat honom om det nya styckmordet säger han:

-Nej det har de inte.

-Jag känner inte till något om det här.”

 photo AB 19920909 o2_zpstw90ad3e.jpg

mordet styck

Lyckligtvis kom Åström på bättre tankar och arbetade för att hitta den verkliga gärningsmannen i båda fallen. Bla gick Åström ut i Efterlyst och eftersökte tips. Tyvärr ledde varken det eller andra ansträngningar från Västerortspolisens sida till att någon kunde åtalas för mordet på Catrine. Polisen kom att inrikta sig på den sk Väktaren och Solnamannen, två ostraffade personer som polisen fick släppa efter förhör.

efterlyst

I programmet ”Svenska fall…” talar Åström ofta om våldsamma gärningsmän som bor i närheten av brottsplatsen. Det är en gåta varför inte Åström och Västerortspolisen undersökte den våldsbrottsling som bodde på Eugeniavägen, ett stenkast ifrån den plats där Catrine da Costas styckade kvarlevor dumpades i svarta sopsäckar.

Att läsa vidare i arkivet

Bo Åströms förhör med Catrines väninna ”Veronica”

Boken ”Sanningen är en sällsynt gäst”

Fallet Åke Hagman 1992

Bo Åström 22 0

Bo Åström.

Bå3 bå99 Bå2 Bå1åstrom bo 99

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s