”Hästdödaren avskydde läkare”

vinoff blogg

I mars 1974 besökte vetenskapsjournalisten David Finer ett par boende i en villa i Kungälv på uppdrag av Expressen. Kvinnan hade feldiagnosticerats och tvingats till ett sinnesjukhus. Mannen, som senare skulle komma att kallas för ”Hästdödaren” eller ”Vincent”, hade lyckats rädda sin fästmö.

Inom några år skulle mannen förfalla i kriminalitet och skulle innan sin död 2005, blivit förhörd av polis angående mordet på både Catrine da Costa och Olof Palme. Han skulle dessutom brutalt dränka sina hästar i Stockholms hamn i ett försäkringsbedrägeri. På bilden i artikeln poserade han tillsammans med sin dåvarande sambo med hundar, Vincent hade arbetat med djur hela sitt liv och hade erfarenhet av djurslakt och köksarbete.  I juni 1984 sov han över i en barack bara några hundra meter ifrån den plats där Catrine da Costas kvarlevor hittades. När han söktes av polisen höll han sig medvetet undan tills han ett halvår senare kunde höras. Då förnekade han sin inblandning i fallet och menade att han enbart var vän med Catrine. Polisens spaningar visade även att han tagit med sig prostituerade till mannens lokaler på Eugeniavägen, till den flyttfirma, ”Billiga Andersson” som han drev. Men trots att han saknade alibi och bodde nära en av fyndplatserna gjordes inga vidare ansträngningar för att granska mannen. På en handduk i närheten av den första fyndplatsen sägs det ha funnits spår av djur. Två av säckarna hittades i närheten av sjukhusområdet vid KI, två läkare kom att anklagas för mordet. Samma tidning som publicerade artikeln om Vincent skulle senare bedriva en våldsam smutskastningskampanj mot de två läkarna, som kom att kallas ”obducenten” och ”allmänläkaren”.

Ett kusligt citat ur artikeln:

”han går omkring på gräset och ser ut att explodera när han talar om läkare

25 år efter artikeln skulle en annan vetenskapsjournalist, Per Lindeberg (f. 1938), publicera en bok om fallet Catrine da Costa. Resten är historia.

Mer om ”Vincent/Hästdödaren” i arkivet.

Om handduken på Fyndplats 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s