Kazukos resa 1986-1987 Del 1

Kazuko Toyonaga photo kazuko_bild_zpsc02393b8.jpg

Många har sett hennes foto, men få minns hennes namn, mordet på den 22-åriga japanska studenten Kazuko Toyonaga (豊永和子) är ett av den nordiska kriminalhistoriens mest gåtfulla, och mest bortglömda fall. Det har jämförts med fallet Catrine da Costa, men vilka kopplingar och likheter finns mellan de två fallen, och vad var det egentligen som hände Kazuko Toyonaga?

Fynden
Det var en taxichaufför som på morgonen den 30 oktober 1986 gjorde det första makabra fyndet på en lunchrast vid Islands Brygge i Christianshavns kanal i Köpenhamn. En naken kvinnas styckade underliv låg mellan två båtar. Polis tillkallades snabbt, chefen för Köpenhamns mordrotel tog dock händelsen med ro, sannolikt rörde det sig om ett självmordsoffer vars kropp slitits sönder av propellrar resonerade man. Obduktionen sköts upp till måndagen efter.

fyndplats1

Fyndplats 1,  foto ur polisens förundersökning.

bild_civila_kaj

Bilister stannar upp när nya likdelar flyter upp i Köpenhamns kanaler.

Men det dröjde inte länge innan fler kroppsdelar hittades på olika platser i kanalerna, vissa inslagna i svarta sopsäckar, och sökandet efter kvinnans identitet och mördare inleddes.

Köpenhamn86

Köpenhamn november 1986. Brandkåren kallas in.

bärgar_fynd

Reaktionerna i Stockholm lät inte vänta på sig, bara någon dag efter reste mordutredaren Inge Reneborg och rättsläkaren Jovan Rajs till Köpenhamn för att undersöka liket. Fanns det något samband mellan den döda kvinnan i Köpenhamn och fallet i Solna med den mördade Catrine da Costa? I Köpenhamn möttes de två svenskarna av en dansk polis, de drack öl och samtalade om fallen. Jovan Rajs förstod ingenting av danskan. De togs senare till det rättsmedicinska institutet och tilläts kort se på den ännu oidentifierade kroppen. Det verkade inte finnas någon koppling, i dansk och svensk press rapporterades det att ”snitten var för olika”, det rörde sig sannolikt om två olika gärningsmän.  Reneborg och Rajs återvände till Stockholm, de talade aldrig mer om fallet. Nästan exakt ett år senare skulle två läkare gripas för mordet på Catrine.

fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s