Kazukos resa 1986-1987 Del 2: Keiko

dykare

Huvudet hittas.

Den 7:e november 1986 hade dykarna från Köpenhamns brandförsvar lyckats lokalisera huvudet efter den styckade kvinnan i Christianshavns kanaler, och chanserna att identifiera den döda verkade goda. Men det skulle bli svårare än man trodde. Att det skulle röra sig om ett självmord verkade nu helt osannolikt. Tips till den svenska polisen började nu strömma in, bland annat upplyste en tipsare Våldsroteln i Stockholm om att dådet bar likheter med dömd polsk trippelmördare, nu bosatt i Norsborg.

De frivilliga dykarna lyckades hitta den sista likdelen den 10:e november, en avskuren fot.  Tidigare hade delar av överkroppen påträffats inslagna i svarta sopsäckar.

kazuko_fyndplatser

Ekstrabladet 1986 . Några av fyndplatserna markerade.

Flera rykten var nu i omlopp, bland annat påstods att det fanns en svensk koppling, en av plastpåsarna skulle haft svensk text, men detta visade sig inte vara sant. Enligt andra rykten var styckningen genomfört på ett professionellt sätt, och likdelarna paketerade i sopsäckar. Men obduktionen visade att det inte alls rörde sig om en expert, och bara vissa kroppsdelar var inslagna i sopsäckar. Ansiktet var helt vanställt efter att varit i saltvatten under en längre tid. Mordroteln i Köpenhamn hade nu blodprov, fingeravtryck och tandavtryck, men inga tekniska spår efter en eventuell gärningsman. Någon dödsorsak gick aldrig att fastställa, inte heller huruvida kvinnan utsatts för något sexuellt våld. Det verktyg som använts vid styckningen antogs vara en lång kniv.

Wolmer_Ptersen

Wolmer Petersen samtalar med en dykare.

Att fastslå den döda kvinnans ålder och härkomst visade sig svårt, först trodde man att offret var 14-15 år. Men den döda kvinnans tänder visade sig vara i dåligt skick, utifrån detta och studier av kraniet antog man att det rörde sig om en sydostasiatisk kvinna i åldern 20-30 år. Polisen vände sig nu till flyktinganläggningar och berörda myndigheter, men ingen saknades. Kunde den döda vara en prostituerad? Polisprotokoll från 1986 visar att utredarna besökt platser där ”professionella damer” frekventerade, barer och restauranger men inte heller här verkade någon saknas.

Tipsen
Det var en ung yngling som först kontaktade polisen. Han berättade om en kuslig upptäckt han gjort i ett bostadshus vid Islands brygge, alltså första fyndplatsen. I hörnet i en mörk källare låg en blodig madrass.  Men mordutredarna upptäckte snabbt att madrassen transporterats bort, och ägdes av ett ”fredligt par”. Mystiska föremål i närheten av fyndplatserna undersöktes noga, en handväska som verkade ha legat i vattnet en längre tid uppmärksammades. En övergiven bil med en BH fastknuten vid bilantennen verkade oerhört suspekt, dessutom låg det en hög med kvinnokläder inuti. Bilen, en blå Opel Ascona, visade sig tillhöra en fransman från Paris som inte hade råd att ta hem den, han avfördes från utredningen rätt snabbt.

mystiskbil

Mystisk bil i närheten av en av fyndplatserna.

Kazuko_hus1

Spår efter en blodig madrass säkrades av polisen i den här byggnaden.

Keiko
En annan teori som polisen utgick ifrån var att den döda kunde vara Keiko Arimoto, en 23-årig japansk aupair som lockats till Köpenhamn av nordkoreanska agenter och sedan förts till Nordkorea.

keikobild1

Keiko Arimoto jobbade som aupair i London när hon kom i kontakt med en nordkoreansk agent, Lady Jao. Med löften om jobb i Nordkorea reste Keiko till Köpenhamn där hon hjärntvättades och sedan flögs till Nordkorea. Officiellt dog Keiko i en olycka, men kan även ha avrättats av Nordkorea.

Rykten om en thailändsk drogkurir som kan ha försvunnit i Köpenhamn undersöktes även av polisen. Kunde kvinnan vara grönländsk? Det verkade rimligt, men sanningen skulle visa sig vara en helt annan.

Fortsättning följer….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s