”Jävla skåning!”

MS

”Dagboksvittnet Anna”, eller Marianne Seppälä (f. 1957, d. 2013) Foto ur ”Veckans brott”.

På våren 1988 kontaktas Anders Helin av en missbrukande prostituerad kvinna med nya uppgifter om Catrine da Costas påstådda samröre med de två misstänkta läkarna, ”obducenten och allmänläkaren”. Efter ett polisförhör i Borås levererade hon en dagbok som skulle ha skrivits 1984, enligt anteckningarna hade Catrine träffat två perversa läkare, en av dem kallade Catrine för ”skåningen”. Riktiga ruskprickar enligt Marianne som själv döpte dem till ”stryparn” och ”jack the rippper”. Uppgifterna publicerades i maj 1988, bara dagen efter kontaktas polisen av allmänläkarens f.d hustru Kristina, som upplyste utredaren om hur Thomas Allgéns bakgrund var ”jätteskånsk”, bland annat skall han fört sig med uttryck som ”jävla skåning” och spenderat många somrar på en tomt i Skåne.

0141

Kristina Allgén kontaktar polisen i maj 1988.

 photo Expressen 1988__zpst9xlccui.jpg

Expressens Leif Brännström hakar på.

Dagboken som numer är försvunnen har sedermera avfärdats som rena falsarier. Men vem var ”skåningen”? Enligt en fotnot i Per Lindebergs bok ”Döden är en man”, fanns en person i Catrine da Costas adressbok med det smeknamnet. Även Marianne kände till denna person, som skall ha varit en yngre missbrukare.

Alla som sett modstrilogin av Stefan Jarl minns säkert Sven-Åke Dyhlen, eller ”skåning” som han kallades i ”Ett anständigt liv”. Huruvida Sven-Åke är den skåning som finns med i Catrines telefonbok är dock okänt.

Att läsa vidare:
”Mötet med läkarna i dödsrummet”
”Skräckscenerna finns i dagboken”
”Väninnan möter läkarna i rätten”
”Det är riktiga mord i filmerna”
”Bara jag inte börjar gråta”
Jan Lindström: ”Vittnet som vände rättegången”
Stefan Buric: ”Annas dagböcker var förfalskade”
Dr Gormander: ”Hanna Olsson och vetskapen”
”Catrine berättade om dödsrummet”
”Sanningen kan ha dött med Anna”

En reaktion på ””Jävla skåning!”

  1. Om den här nämnde ”Skåningen” ska ha varit en yngre missbrukare, verkar det inte troligt att det var den man som var känd som ”Skåning”, vilken även medverkade i ”Ett anständigt liv”-filmen, eftersom han var född -46, alltså 40+ 1988. Vad jag vet hade han lagt ner heroinet innan dessa händelser.
    Däremot kände de flesta varandra mer eller mindre, så inte osannolikt att CdaC. kände honom-inventarien och den överlevande ”kändisen”. Avliden 12 aug. 2016.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s