”Mordet i Humlegården”

Kristina B

Mordet på Kristina Bäckman sommaren 1982 i Humlegården väckte stor uppmärksamhet. En misstänkt gärningsman greps omgående, flera handlingar som tillhörde den 23-årige mannen återfanns vid Kristinas kropp och bevisningen mot mannen var graverande. Men ett misstag ledde till att mannen frigavs mitt under rättegången. Precis som i da Costa-fallet slarvades viktig bevisning bort och en mördare kunde gå fri.

Kristina Bäckman bodde i Norsborg där hon försörjde sig som städare på ett ålderdomshem, hon var tillsammans med en finländsk bilskollärare. Efter en semester i Finland blev paret osams och Kristina återvände ensam hem. I Stockholm bestämde sig Kristina och några väninnor att gå ut en kväll, det var den 30 juli 1982. Efter ett antal nattklubbsbesök hamnade sällskapet slutligen på King Creole på Kungsgatan. Här uppvaktades Kristina av en vältränad bodybuilder som hon också sågs dansa med, när väninnorna gick sågs Kristina sittandes med mannen.

Morgonen därpå gjorde två män som fått inbrott i sin bil vid Karlavägen, en makaber upptäck i ett buskage, en naken kvinna låg på rygg med bara ett par vita byxor som skylde hennes kropp. Kroppen hade spår efter avvärjningsskador och märken på halsen efter stryptag, någon hade även riktad slag mot hennes huvud. Gärningsmannen hade utsatt Kristina för sexuella övergrepp och biologiska spår säkrades. Mordoffrets ägodelar låg utspridda, men även gärningsmannens skulle det visa sig. Bland fynden hittade polisen nämligen ett plastetui med foton, namn adresser och telefonnummer.

kristina bäckman

Ägaren till etuiet greps omgående, en 23-årig man som menade att han enbart sovit i Humlegården, 23 meter från kroppen. Han hade inte hört ingenting, det var vanligt att han tappade saker på fyllan, kanske hade han blivit rånad. Polisens utredare nöjde sig dock inte med mannens förklaringar och på hösten inleddes rättegången. Den vältränade bodybuildern som Kristina setts med blev dock aldrig identifierad.

 photo EX 19820813_zpssil8h5rk.jpg

fyndplats

Fyndplatsen.

Allt gick fel under rättegången, det visade sig att blodtypen från det blod man funnit vid fyndplatsen inte stämde med 23-åringens, och mitt under rättegången släpptes den åtalade. Det hela var dock ett misstag, blodprovet var felaktigt redovisat, mannen kunde fortfarande vara den skyldige. Senare skulle även bevismaterial, med blod, sperma och hårstrån från gärningsmannen, kastats av misstag, och omöjliggöra ett DNA-test.

I da Costa-fallet kom mordet på Kristina Bäckman att vävas in i de olika konspirationsteorier om en seriemördare som dök upp i början på 90-talet, där framförallt ”Obducenten” pekades ut som möjlig gärningsman. Mordet kom också att knyta an till Annica Nordberg-fallet som ägde rum samma sommar, men inga kopplingar har kunnat påvisats.

 photo AB 19820804_zps1wtppo9i.jpg

 photo Expressen 19820801_zpshqduvjwn.jpg

 photo DN 19820804_zpsphusammj.jpg

Vallning

 photo EX 1982_zpsv2ybjhx3.jpg

 photo EX 19821118_zpsb0audoew.jpg

 photo Expressen 19859810_zpsodkpqx3y.jpg

Lena Holfve var nämndeman i målet och skrev senare en bok om fallet, där hon antydde att den åtalade var oskyldig. Hon spelade även en mindre roll i da Costa-fallet. Här presenterar hon en annan bok.

Källor:
”Leif GW Persson granskar svenska kvinnomord”

Att läsa vidare
”Morden kan lösas”
”Någon måste ha muddrat mig när jag låg och sov”
”Min bok verkar bli verklighet”
”Han berättade om incestfallet”
”Min deckare satte polisen på spåret”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s