”Koffertmordet”

 photo portraumltt_zpsuml3flg4.jpg

Mordet på fru Margareta af Forselles i Lysekil har ibland jämförts med da Costa-fallet, en del ser likheter och använder fallet som ett argument för att läkare mycket väl kan begå grymheter, andra ser fallet som ett exempel på hur de misstänktas yrken inte spelade så stor roll. Idag är nämligen fallet nästan helt bortglömt av allmänheten.

Historien började den 7 augusti 1969, när en resväska flöt upp vid Gåsö i Lysekil på västkusten. Kofferten, av ett ovanligt märke, stratic, innehöll likdelar efter en styckad kvinna och utredarna hoppades hitta ytterligare en koffert med armarna och huvudet som saknades. Fallet kom att kallas för ”väskmordet” men är idag mer ihågkommet som ”koffertmordet”, den ännu oidentifierade gärningsmannen döptes till ”Gåsömördaren” i pressen. Mordet ansågs ha begåtts mellan den 6 och 31 juli, rättsläkaren som undersökte kroppen, dr Leif Lehman menade att en såg kan ha använts, samt att gärningsmannen sannolikt hade kunskaper i människans anatomi.

koffert 1969 11

Kroppen identifierades till slut som Margareta af Forselles (f. 1932), bla genom ett kejsarsnitt på magen som stämde in på den döda kroppen.  Vid tiden för mordet var både Margareta och maken arbetslösa, hon beskrevs som snäll och fin människa av en väninna, men hade svåra perioder av depressioner. För att paret skulle överleva ekonomiskt prostituerade sig Margareta af Forselles, kunderna sökte hon upp på Järntorget.

 photo DN 1969 forselles_zpsyygvcggu.jpg

koffert 1969 02

Tipsen började strömma in, några seglare påstod sig ha sett en sopsäck flyta runt i vattnet vid Gulholmen två dagar innan kofferten dök upp, ”den putade ut på ett konstigt säck”, enligt ett ögonvittne. Polisen vädjade till allmänheten om fler tips, men ingenting av värde kom in. Polisen utgick ifrån att mördaren gick att finna i Forselles bekantskapskrets. En bekant till af Forselles blev senare intressant för utredarna, han kom, lustigt nog att kallas för ”Farbror John”, en konstnär som kände af Forselles tecknade en bild av mannen som ofta skall ha besökt Margareta. I da Costa-fallet finns som bekant en ”Farbror Tomt”, ett litet märkligt sammanträffande.

AB 1969 Forselles

Snart dök det, på ett oväntat sätt upp två misstänkta. På en barservering i Göteborg skrävlade  en ung berusad finländsk man högljutt. En bordsgranne som förstod finska anade oråd, han talade om af Forselles-fallet och mannen kontaktade mordkommissionen. Polisen grep mannen och en bekant i Rovaniemi i Finland. De två männen, en 24-årig bilmontör och en 23-årig pappersarbetare häktades och hängdes ut i pressen med namn och bild. 24-åringen kom att kallas för ”mannen med grisansiktet” av vittnen.

koffert 1969 01

De två männen var inte straffade för några våldsbrott eller narkotikabrott, men de var kända av polisen. Under förhör fick de två se på en amatörfilm med af Forselles för att utredarna bla skulle få möjlighet att ”studera deras reaktioner”. Någon personkoppling till offret var initialt svår att bevisa, men vittnen berättade att männen setts på ett café i Gamlestaden i Göteborg, dessutom hade de lämnat staden hastigt den 8 juli. I pressen rapporterades om att man gjort ”viktiga fynd” i männens lägenhet i stadsdelen Gårda i Göteborg, vilket lett till att man slagit till mot männen.

koffert 1969 10

Fynden var muskelfragment från en sticksåg samt blodspår i en av de bilar männen disponerat, vilket bekräftade polisens misstankar. En teori var att styckningen ägt rum i Marstrand. Ett vittne hörde av sig och berättade om ett hemskt skrik i bostadshuset där männen bott. Den ene av männen hade dessutom jobbat som slaktare under en kort period i Göteborg. Ett annat vittne hörde nu också av sig och verkade koppla ihop männen med af Forselles, hon hade gått in i en röd Amazon, en sådan bil hade männen tillgång till. Det verkade som att rätt män var fångade i polisens nät.

Finländarna nekade, de kände inte ens till mordet då de inte läste tidningarna, de talade bara finska förklarade de. Det visade sig att fru Forselles inte hade kunnat korrespondera med de misstänkta då hon inte talade finska, bekanta trädde dock fram och menade att hon kunde viss finska genom sitt giftermål med en finsk adelsman. Det planerade åtalet började falla sönder, blodspåret i männens bil visade sig inte tillhöra af Forselles blodgrupp, muskelfragmenten på handsågen tillhörde inte en människa. Männen släpptes tillslut, hela affären gav finländare i landet dåligt rykte.

 photo EX 19700805_zpskv6qeaow.jpg

Expressen 1970. Ett år efter mordet fortsätter spekulationerna.

koffert 1971 06

Ett par år senare fick fallet sin upplösning, tips kom in gällande en ung läkare som avlidit tidigare under året genom självmord. Läkaren, Sven-Arvid ”Ajten” Arvidsson, hörde till en Gåsösläkt och nya likfynd i trakten uppdagades. Vittnen hade några år tidigare sett läkaren fara iväg med två koffertar och kommit hem tomhänt. Han levde lyxliv, gick på nattklubb och besökte prostituerade, Enligt vittnen blev han ”som förbytt i det privata”, och under sommaren 1969 blev han ”nervös och grubblande” och började missbruka sömnmedel och narkotika. Det fanns flera indicier mot mannen, under sommaren hade han reparerat hela sin klinik, trots att den var nyrestaurerad och dessutom bytt inredning på sitt fordon. Det mest bisarra i det hela är att en läkarkollega till mannen, som i pressen kom att kallas ”psykiatrikern” var närvarande i lägenheten när af Forselles dog. Enligt kollegan hade han sett ”Ajten” i ett rum med den döda Margaretas kropp, men inte frågat vad som hänt.

De anhöriga, inklusive en kvinna han gifte sig med verkar ha känt till mannens delaktighet i fallet men valt att tiga. Kollegan dog i september 1971 och blev således aldrig åtalad för medhjälp till mord. Fallet föll, till skillnad från da Costa-fallet, i glömska och de misstänkta gärningsmännens yrkeskategori verkar inte spelat så stor roll för allmänheten. De felaktigt utpekade finländska männen fick ingen ersättning för sitt lidande, trots försök att stämma den ene läkaren för att undanhållit sanningen. Männen kom således att  dela detta öde med läkarna i da Costa-fallet.

 photo fru laumlkare_zpsnixrwvdj.jpg

EX 1971

Läs mer om ”koffertmordet”
”Kvinna kan lösa koffertmordet”
”Polis sökte förgäves kvinnan med mordtips”
”Sjuk våldsman hörs på nytt om väskmordet”
”Det är inte åtalbart att tiga om ett mord”
”Var väskmordet verkligen ett mord?”
”Fiskare fann flera likdelar”
”Hemskt skrik på hjälp”
”Vi kan sätta in hur mycket folk som helst på mordfall!”

Forsellesfallet i arkivet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s