”Tingsrättens akt”

 photo costa 356_zpsdu0uu0m2.jpg

Så ser den alltså ut, Tingsrättens akt i brottmål 8-11-88 avdelning 8, nio vita kartonger som innehåller Sveriges mest mytomspunna, omskrivna och debatterade brottmål, det så kallade ”styckmålet”, ”fallet Catrine da Costa” eller helt enkelt ”Styckmordet”.

Det är en kuslig känsla att läsa Christina Allgéns handskrivna brev, eller att bläddra i det exemplar av ”Tomteboken” som fanns i familjen Allgéns hushåll, en bok som fick tidningarna att beskriva Thomas Allgéns advokat Bengt H Nilsson som ”Sveriges Perry Mason”, men som Nilsson senare under rättegången slutade åberopa som bevis.

 photo costa 363_zpsjjfjroxj.jpg

Så vad innehåller akten? En del har redan publicerats i arkivet, en del vittnes- och polisförhör, mycket är upprepningar ur Polisens akt, bara polisförhören med läkarna och mamman upptar ett par kartonger. Här finns egentligen inga andra alternativa hypoteser om barnets berättelse, eller andra alternativa gärningsmän, förutom Stanislaw Gonerka som obducenten själv lyfter fram.

 photo costa 082_zpsw1s8hoiz.jpg

1988, ”Dagboksvittnet” återfår sitt minne efter ett inslag i SVT…

En stor del av akten upptas av kvitton, stämningar och kallelser som kanske inte är så intressanta för arkivet. Bloggen kommer att återkomma till Tingsrättens akt men redan nu finns en del för den som själv vill bläddra i arkivet. Ett förhör med obducenten som tidigare inte funnits i arkivet finns t.ex nu att läsa.

 photo costa 645_zpstvoz8dmq.jpg

Farbror Tomt, från Båtland.

Att läsa vidare
Tingsrättens akt
Polisens akt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s