”Agentmordet”

Husain foto

Majid Husain (f.1952, d. 1985)

Knappt ett år efter Catrine da Costas död drabbades huvudstaden av ännu ett makabert styckmord, denna gång var offret man, en irakisk underrättelseofficer som hotat röja irakiska spionnätverk i Sverige och i andra länder. Majid Husain, som själv hotat att döda en irakisk diplomat, hittades styckad i en bäckravin vid Grödinge kyrka söder om Stockholm den 17:e mars 1985. Under två år hade Husain sökt politisk asyl i Sverige men Säpo litade inte på honom, inte heller fick han det polisbeskydd han sökte.

 photo AB 19850321_zpskkjzolbd.jpg

Några direkta likheter eller kopplingar till da Costa-fallet är svåra att finna, men både Husains och Catrines kvarlevor placerades på ställen där de lätt kunde finnas, i Husain-fallet trodde polisen att det gjordes som en varning till andra irakier i Sverige. Men en skillnad syns i sättet utredarna sökte mördaren, i det s.k ”Agent-mordet” gjorde polisen t.o.m husrannsakan hos diplomater för att säkra bevis, i da Costa-fallet underlät man att undersöka möjliga gärningsmäns bilar och bostäder, Vincent som tex bodde nära en av fyndplatserna, fick aldrig sin tillfälliga sovplats, en barack på Eugeniavägen, undersökt av kriminaltekniker. Vid Majids döda kropp fann polisen ett tvålpapper med ett hotellnamn, vilket ledde utredarna till mordplatsen, ett studenthotell vid Roslagstull. Flera saker återfanns även vid Catrine da Costas kropp, bland annat en handduk, kunde den också lett polisen till Catrines mördare? Till dags dato har bara en handfull personer DNA-testats mot de hårstrån som fanns på handduken.

Det s.k ”Agentmordet” är inget som vi kommer att ägna så mycket mer tid åt på bloggen, men för den som vill läsa mer kan länkarna nedan vara av nytta.

Att läsa vidare

”Ett politiskt mord utfört för pengar”

”Agenten som ingen trodde på”

”Mördaren fick hjälp från Iraks ambassad”

”UD ber Libyen om ursäkt”

”Polisen jagar okänd kvinna”

”Ministern träffade de mördades familj”

”Agentens fiender i Sverige”

”Flyktingar vädjar: utvisa de misstänkta”

”Han ville köpslå med Säpo”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s