”City-mordet 1984”

Citymordet bil

I slutet av juli 1984, några veckor efter att de då fortfarande oidentifierade kvarlevorna efter Catrine da Costa påträffats vid Talludden, mördades en av Catrines bekanta brutalt i City. ”Citymordet” eller ”Mordet i Klara” begicks av en missbrukare från Eskilstuna som mördat redan i unga år. Det finns fler kopplingar mellan fallen, rättsläkaren Teet Härm utförde obduktionen av både Catrine da Costa och offret vid Klaratunneln, och gärningsmannen i Klara DNA-testades senare i da Costa-fallet.

Citymördaren eller ”Leif” som han kom att kallas i pressen, hade efter en rad förbrytelser under försommaren, bla olaga hot,  gripits av polis, och ett fängelsestraff väntade. Men den 1 juli 1984 bytte han namn, detta i syfte att placeras på en öppen anstalt istället för ett rymningssäkert fängelse, tricket fungerande, och Leif kunde i slutet av månaden ta sig in till City där han begick mord på en prostituerad 31-årig tvåbarnsmor. Leif träffade mordoffret vid Brunkeberg och under ett gräl om betalning i en kulvert i Klara knivhögg han kvinnan till döds. Han hävdade senare att han halkat och råkat hugga kvinnan i ryggen.

Inför rättegången i september 1984 var ryktesspridningen kring ”obducenten” redan igång, Jan Olsson som skulle vittna i rättegången mot Citymördaren, och även samarbetade med Teet Härm i fallet, berättade långt senare hur en poliskollega innan rättegången berättat att det var obducenten som var skyldig till mordet på da Costa. Citymördaren dömdes till livstids fängelse för mordet, domen mot Citymördaren kan nu läsas här.

Någon större debatt kring Citymordet blev det aldrig, en insändarskribent menade att mordet hade kunnat undvikas, om Sverige haft lagliga bordeller.

 photo AB 19840927_zpstmcpmt0i.jpg

Citymördaren blev aktuell i da Costa-utredningen men avfördes då han hade alibi för pingsthelgen, och DNA-testades även 2009 utan träff. Då hade han varit död i runt 10 år efter att ha avlidit av en överdos och placerats i en trappuppgång av sina kamrater.

Att läsa vidare
”24-åringen vallas på mordplatsen”
”Mannen i tunneln-är han mördaren?”
”Jag halkade och råkade sätta kniven i henne”
”Högg han kvinnan i ryggen?”
”Han mördade när han var 14 år”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s