”Palme och Catrine”

 photo DN 19860301_zpsl8ltejbg.jpg

Morden på Olof Palme och Catrine da Costa tillhör Sveriges mest omskrivna fall, där slutar likheterna enligt de flesta, men det finns de som anser att de två fallen hör ihop. Palme kan, utan att veta om det, själv träffat Catrine da Costas mördare. 

I år är det 30 år sedan Sveriges statsminister sköts till döds på Sveavägen, en händelse som skakade om Sverige. Palme-mordet blev aldrig politiserat som styckmordet, men flera debattörer engagerade sig i båda fallen. För författaren och psykoterapeuten Hanna Olsson (f. 1944) symboliserade morden på Palme och Catrine ”dödandet av jämlikheten som idé”. Lars Borgnäs (f. 1948) såg hur makten skyddade Palmes riktiga mördare och utvecklade ett polisspår i båda fallen. Ernst Brunner (f. 1950) använde både mordet på Palme och Catrine da Costa som exempel på hur rättsväsendet svek brottsoffren. Men det finns de som idag ser mer konkreta kopplingar mellan fallen. Palme-spanaren Sven Anér (f. 1921) utvecklade det kanske mest kända da Costa/Palme-spåret: Anti Avsan.

Palme och ”styckmordet”.
I juli och augusti 1984 hittades Catrine da Costa styckad i svarta sopsäckar, Olof Palme var såklart medveten om det fruktansvärda våldet som präglade sommaren. På en kongress för SAP.s kvinnoförbund på hösten 1984 fördömde Palme det grova våld som drabbade kvinnor, sannolikt tänkte han då bla på just Catrine-fallet och Citymordet, några specifika uttalanden om styckmordet eller vad Palme personligen ansåg om fallet är inte kända. Men Palme kan, ironiskt nog, själv ha träffat Catrine da Costas mördare, en av de alternativa gärningsmännen i da Costa-fallet, var Vincent eller ”Hästdödaren” som även figurerade i Palme-utredningen, 1994 förhördes han efter att flera tips kommit in till polisen, enligt tipsen hatade Vincent Palme och ägde en revolver vid tiden för mordet, han skulle även ha befunnit sig i närheten av mordplatsen.  Vincent ska ha träffat Palme vid flera tillfällen under 1980-talet på Operakällarens bakficka, och samtalat med statsministern och hans sällskap om bla ”klippare”.

 

 photo AB1994-11-16Jajagvarparingmordplatsen_zps32838e96.jpg

Palmemordet fick stor påverkan på styckmordsutredningen, som lades på is när skotten föll på Sveavägen i februari 1986. Samma år lades förundersökningen mot Teet Härm i tysthet ned, när läget lugnat sig något återupptogs dock utredningen med katastrofala följder.

 photo AB 19880312_zpsgeenp3wj.jpg

Mordet på Palme sägs ha påverkat allmänheten och skapat en ”overklighetskänsla” i samhället som gjorde det möjligt att acceptera styckmordsrättegångarna, om statsministern kunde mördas på öppen gata, då kunde väl också två läkare stycka en prostituerad kvinna under rituella former?

Några dagar efter domen i Tingsrätten i mars 1988 tog Chefsåklagaren Anders Helin en paus och började arbetet med Palme-ärendet, han lovade då att ”hitta mördaren”. Någon månad senare avslöjade Expressen att att Hans Holmér försökt stoppa polisens samarbete med Teet Härm.

Anti Avsan, Basebolligan och da Costa

För den oinvigde kan en presentation av Anti Avsan (f. 1958) vara på sin plats, Anti Avsan inledde sin karriär som polis men utbildade sig till jurist och sitter idag som riksdagsledamot för (m).  Sven Anér har en fil kand i språk och psykologi och har enligt ett av hans bokomslag tillhört ”journalist och författarvärlden”. Mest känd är han kanske för sitt oavbrutna arbete med att söka sanningen om mordet på Olof Palme, vilket resulterat i nyhetsbladet Palme-nytt, en rad böcker och en blogg. Ett genomgående tema i Anérs böcker och blogg är att Anti Avsan är Olof Palmes mördare.

2011 lade han fram teorin att det fanns ett samband mellan Anti Avsan, Olof Palme och Catrine da Costa. I boken De sammansvurna redogjorde Anér för sina misstankar, som även innehöll kritik mot Leif G. W Persson. Enligt ett tips till Anér var Anti Avsan medlem av den s.k ”basebolligan”, vilket Palme skulle haft kännedom om, Avsan var också den som mördade Catrine da Costa.

Hur och när da Costa dog redogörs på följande sätt:

”Det enda jag kan tillägga är att Catrine blev uppsökt av Avsan i den lägenhet hon tillfälligt vilade upp sig i, och även min väninna var där då. De skulle båda lämna det liv de då levde bakom sig. Väninnan flydde ur lägenheten i panik då bråk uppstod. Det är allt jag vet.”
Anders : Hur länge före hennes försvinnande var detta? Och vilket datum försvann Catrine? Vet du var denna lägenhet fanns?”

Anna: ”Det enda jag vet är att det skulle varit den 8/6 1984 de befann sig i denna lägenhet, dock inte den som omtalas på Östermalm då.”

Hela Anérs inlägg om kopplingen Avsan/Palme/Catrine kan läsas i sin helhet på Sven Anérs blogg.

Det finns andra lösa kopplingar till andra Palme-spanare som Lars Krantz, som ansåg att Palme mördats av Lisbeth Palme på order av Grupp 8, Krantz tillhörde en av de få som misstänkte att läkarna var oskyldiga och kom att betrakta Per Lindebergs bok Döden är en man som föredömlig.

 photo EX 19860714_zpsdfwbwgb9.jpg

Läs mer om Palme-mordet

”Jag såg Palme skjutas till döds”

”Här satt paret Palme”

”Tack Olof Palme”

”Han ville ge alla en chans att prata”

”Storgräl i TV-studion”

”Olof Palme”

”En tragedi för den svenska demokratin”

”Holmér skulle ta över hela Säpo”

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s