”Januari 1945: Första koffertmordet”

EX 19450106

Det har gått över 30 år sedan styckmordet på Catrine da Costa, vem gärningsmannen är och dennes motiv, är fortfarande höljt i dunkel. Men kan vi studera andra styckmord och säga något om hur en människa som styckar en kropp är beskaffad? Kanske. Och varför inte börja med det allra första styckmordet, eller ”koffertmordet” i Sveriges historia, mordet på Agnes Matilda Jonsson, som ägde rum i början av 1945.

Kl 15.00, 5 januari 1945, Adolf Fredriks Polisstation, Kamakaregatan, Stockholm. En skrikande kvinna springer in på stationen, hon ropar så högt hon kan: ”Något ohyggligt har hänt hos oss!” Polisen som först tvivlade på kvinnan tog sig till Döbelnsgatan och i ett källarutrymme stod en stor resväska överdragen med två säckar, inuti gjorde polismännen en makaber upptäckt, ett vanställt och styckat kvinnolik. Kvinnan som tagit kontakt med polisen var Fru Hulda Augusta Fernholm, vars make Gustaf Adolf, en byggmästare, varit mystiskt försvunnen sedan ett par dagar tillbaka. Offret visade sig vara en väninna till Hulda Fernholm, Agnes Jonsson, en 67-årig änkefru. Änkefrun Agnes Matilda Jonsson föddes i Stockholm 1877, som ung levde hon ett kringflackande liv med resor runt om i Sverige, och bodde även utomlands med sin mor under en tid, men återvände till Sverige och hamnade tillslut i Stockholm. Här hade hon lärt känna paret Fernholm, som hon b.la lagade mat åt då och då.

krim1945

Polisens utredare undersöker brottsplatsen. Foto ur Expressen.

Polisen intresserade sig snabbt för den försvunne maken, som kunde gripas någon dag senare, det dröjde inte länge innan mannen erkände. Motivet var simpelt, Agnes levde på livränta men hade ändå lyckas samla ihop en summa på några tusen kronor, som Fernholm tänkte stjäla och köpa sprit för. Agnes hade dock kommit på mannen och i tumultet som uppstod mördades änkefrun Jonsson hänsynslöst. Efter att styckat liket i 50-60 bitar placerade han ett fotografi av sig själv på matbordet, och avvek snart från bostaden.

krim4502

Mördaren Gustaf Adolf Fernholm (f. 1888, d. 1958) var gravt alkoholiserad och blev aldrig dömd i domstol, han betraktades som sinnessjuk och blev internerad. Som verktyg använde Fernholm yxa och två rakknivar, troligen planerade Fernholm att transportera bort liket men fick förhinder. Mordet på Agnes Jonsson skapade såklart stora rubriker i pressen, tidigare hade svensk press skrivit om utländska koffertmord, men det här var första gången i Sverige. Mordet presenterades som det ”ruskigaste hittills”, men ordet ”styckmord” skulle inte användas i svensk press tills Stanislav Gonerkas mord  1973. Det är svårt att föreställa sig att motiven eller gärningsmannen skulle vara så mycket annorlunda i da Costa-fallet, som kom att äga rum nästan 40 år senare.

Att läsa vidare 

”Blodig matta röjde ogärningen”

”Trött mördare erkände genast”

”Baron gav den mördade livränta”

”Koffertmördaren bedövade kvinnan med strykjärnstol”

”Mördaren ännu ej sig själv”

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s