”Knarkarnas ängel”

solbritt 03

Livet bland missbrukare är en misär präglad av våld och förnedring, ett samhälle där andra normer och värderingar gäller. Det fick 20-åriga Solbritt Johansson erfara, i sitt arbete med att lyfta människor ur missbruk och utanförskap utmanade hon dessutom mäktiga krafter.

20-åriga Solbritt Iréne Johansson från Bollebygd utanför Göteborg hade ett kall i livet, hon jobbade på Infektionshuset, och i stadsdelen Haga hade hon kommit i kontakt med samhällets mest föraktade, drogmissbrukarna. Solbritt bestämde sig för att bryta drogernas destruktiva makt över ungdomarna i Haga och Annedal, och i sitt engagemang flyttade hon t.o.m in i knarkarkvartarna, hon bönade och bad missbrukarna om att sluta med drogerna, och gav aldrig upp. Hennes arbete ledde till att hon kom att kallas för ”knarkarnas ängel”, men det fanns krafter som inte uppskattade hennes engagemang, drogleverantörerna, knarkhajarna.

Solbritt skulle börja studera vid Wendelsbergs Folkhögskola i Mölnlycke, och befann sig i en bokhandel för att köpa böcker, datumet var den 11:e oktober 1968, det är sista kända observationen av Solbritt. Enligt en tipsare liftade Solbritt, som ofta hade ont om pengar, samma dag hon försvann men detta är inte säkert. Vad hände Solbritt? En tipsare som påstod att han var närvarande när Solbritt dog, berättade för polisen att Solbritt dött i en överdos och transporterats till ett vattendrag där hennes kropp sänkts. Flera rapporter om att Solbritt setts i livet kom in under åren, bla skulle solbritt setts i en port på Söder, men troligen har ingen träffat Solbritt sedan hon försvann.

Solbritts sista viloplats är okänd, men kanske är det bäst att vi minns hennes arbete i Haga, där hon dedikerade sitt liv till samhällets utstötta.

Vidare läsning om fallet Solbritt

”Vad hände knarkarnas ängel”

”Jag vill bara inte tro att min Solbritt är död”

”Nytt hett tips i fallet Sol-britt”

”Solbritt är mördad”

”Men Solbritt är borta”

”Försvunna Solbritt sågs i port på Söder”

”Nytt vittne: Solbritt dog i överdos”

”Brott ligger bakom Solbritts försvinnande”

”Här slutar spåren efter försvunna flickan”

”Polisen är övertygad: Solbritt är i livet”

”Sista bilden av Solbritt”

”Här mötte en väninna Solbritt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s