”1962: Tredje styckmordet”

20160418_112000

Det tredje styckmordet i svensk kriminalhistoria var inget koffertmord, både offer och mördare i dramat var inte heller vad man förväntar sig, en äldre tandläkare, Robert Aspelin, mördades brutalt av bankjuristen Erik Vilhelm Rodius. Fallet fick stor uppmärksamhet och beskrevs som den ”märkligaste mordaffären i modern tid”, men idag verkar fallet vara bortglömt av allmänheten.

aspelin foto

Mordet på den 69-årige tandläkaren Robert Aspelin ägde rum på skärtorsdagen den 19:e april 1962, men det var först två år senare som brottet kunde lösas genom att mördaren, offrets egen rådgivare erkände efter att pressats hårt i förhör. 57-årige juristen Vilhelm Rodius, som tidigare försökt mörda sin kund hade slagit tandläkaren medvetslös med en påk, och sedan medan offret fortfarande var vid liv, skurit av huvudet med en förskärare. Det brutala dådet slutfördes med att kroppen styckades och brändes upp i två kakelugnar i Rodius lägenhet. Enligt Rodius placerade han offret på en plywoodskiva och bar in kroppen till badrummet, innan hade han klätt av sig naken för att inte få blod på sig, vid styckningen användes förutom en förskärare en såg. Rodius använde sig av sina kunskaper från ungdomen, då han som godsägarson hade kunskaper i djurslakt. Han ”arbetade snabbt och metodiskt” enligt egen utsago. Vissa värdeföremål behöll han ett tag, andra ägodelar förstörde han.

rodius foto

Wilhelm Rodius (f. 1911, d. 2007)

 

Motivet var ekonomiskt, Rodius hade under åren förskingrat hundratusentals kronor av Aspelin, som använts till att finansiera ett gårdsköp i Uppland.Till sist återstod inget på Aspelins konto, och Rodius valde då att röja Aspelin ur vägen. Trots att både lik och brottsplats saknades lyckades  polisen komma Rodin på spåren, främst genom de bedrägerier som uppdagades och Aspelins anteckningar. Rodius dömdes till livstids straffarbete 1964, och det spekulerades även i om han mördat Aspelins syster Signe. I fängelset genomgick Rodius en ”religiös kris”, varefter Rodins anhöriga ansökte om nåd, något som nekades. Vilhelm Rodius fick dock sitt straff tidsbestämt till 14 år och kunde spendera sina sista dagar i livet i frihet.

Vidare läsning

”Fallet Robert Aspelin”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s