”Lucia-mordet 1971: Solvein Hast”

foto solvein

Solvein Rendy Hast

Mordet på 51-åriga miljonärskan Solvein Hast blev en svårlöst gåta för mordutredarna vintern 1971. Precis som i fallet med Christina Pettersson hade fallet koppling till den s.k ”poseringsbranschen”, men till skillnad från Christina hade mordoffret det betydligt bättre ställt ekonomiskt, vilket också kan ha blivit hennes död.

Fallet kom att kallas för Lucia-mordet och blev mycket uppmärksammat, det blev även utgångspunkt i en av Leif GW Perssons böcker. Östermalmsbon Solvein Hast  drömde om ett liv i lyx, hon omgav sig med dyra bilar och unnade sig långa semestrar utomlands,  hennes bankfack var fyllt med pengar och dyrbara smycken. Men Solveins extravaganta liv slutade i tragik, bakom fasaden dolde sig en jagad och hotad kvinna. Solvein försörjde sig genom prostitution, eller posering, hennes mål var att samla ihop en miljon kronor, vilket hon nästan lyckades med.

foto 02

I en kontorslokal på Bergsgatan 50 hittades Solvein Hast, naken och strypt på golvet, natten till den 14:e december. Polisens utredare började genast leta efter motiv, sättet Solvein hittades på tydde på ett sexmord, men det fanns annat i offrets bakgrund som skapade frågetecken. Det visade sig att Solvein fruktade för sitt liv, hon förföljdes av mystiska män i bilar, men namnet och motivet avslöjades aldrig för hennes bekanta eller i hennes omfattande anteckningar. En belöning på 25.000 kr utfästes, men utredningen kom ingenstans.

foto05

Solvein Hast

I oktober 1972 verkade fallet få sin upplösning, en 36-årig man som dömts för ett revolvermord kort efter Hasts död erkände att han tillsammans med en kamrat mördat Solvein. Motivet var ekonomiskt, en rättegång inleddes mot de två männen men åtalet lades ned av åklagaren. Fallet är fortfarande olöst.

foto04

”En av de sista bilderna”

Källor/Vidare läsning

”Mördaren berättar: Jag ströp miljonärskan”

”Finns mördarens namn i bankfacket”

”Mördaren går fri över nyår”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s