”Poseringsmordet 1971”

posering01

Prostituerade på Malmskillnadsgatan levde farligt under 1980-talet, men årtiondet innan skakades även av ett flertal mord på prostituerade i den s.k ”poseringsmiljön”. Ett av de mest omskrivna fallen var mordet på Christina Pettersson, 31 år.

Ekonomiska problem hade tvingat Christina Pettersson in i poseringsbranchen, hon hyrde en etta i Mosebacke och annonserade i DN under rubriken ”yrkesmodeller”. Till anhöriga sade Christina att hon jobbade på varuhus. Men livet som ”poseringsflicka” var hårdare än hon trott, och Christina fick knappt ekonomin att gå ihop.

Christina hittades död i sin ateljé på Svartensgatan 28, den 13:e juni 1971, hon hade tydliga strypmärken på halsen och hade utsatts för sexuellt våld. Det fanns flera potentiella gärningsmän i Christinas umgängeskrets, en falsk adelsman, en manlig posör, en ex-fästman, en våldsam kund som tog stryptag på flera prostituerade var bara några av de personer som förhördes. En man som misstänktes hann avlida kort efter mordet. Det skulle dröja till 1982 innan en 47-årig man som skulle utvisas från Sverige, erkände mordet. Enligt Inge Reneborg, som snart skulle utreda mordet på Catrine da Costa, stämde mannens berättelse med utredningen. Motivet till mordet var ett gräl om smycken och pengar. Men mannen åtalades aldrig och fallet betraktas som ouppklarat.

KP01

Christina Pettersson

Källor/Vidare läsning

”Mannen med guldtanden”

”Poseringsflickan”

”Mördaren avslöjas i Christinas dagbok”

”Mördaren erkände”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s