”Den omdömeslöse filmkritikern”

760

Ronny Svensson, omdömeslös?

I ett fall där alla från Claire Wikholm till Ernst Brunner uttalat sig är det kanske inte så konstigt att filmvetaren Ronny Svensson också drogs in i da Costa-debatten, naturligtvis handlade det om styckning och videovåld. Och som vanligt var det Sara Lidman som stod som motdebattör.

Så vad handlade det om och hur började det? Ronny Svensson känner de flesta till och behöver kanske inte någon vidare presentation, på våren 1991, under rättegången i Kammarrätten hade Svensson tagit sin examen vid Kulturvetarlinjen i Stockholm och forskade i italiensk skräckfilm. I Radio fällde Svensson en del kommentarer i samband med rättegången som uppfattades  som provokativa: ”något av det vackraste jag vet är att se en vacker kvinna mördas på ett snyggt sätt”. Ronny menade även att ”obducenten överdrev” men att det inte var något fel på filmerna som visades i Kammarrätten. Dessutom var det för lite blod i filmen Exorcisten III. På kultursidorna rasade man mot Ronny som anklagades för att ”sakna empati.”

Sara-Lidman-300x249

Sara Lidman

Författaren Sara Lidman (f. 1923, d. 2004) trodde på att s.k ”snuff-filmer” existerade, och  att sydamerikanska barn rövades bort och fick sina organ sålda i USA. I sin kritik av Ronny Svensson hävdade Lidman återigen att snuff var verklighet.

Scan 295 Page 161.JPG

En annan debattör, Gunnar Ohrlander (f. 1939, d. 2010), som skrev under pseudonymen Dr Gormander, trodde att läkarna var skyldiga: ”Obducenten brukade titta på The New York Ripper. Sen skar han bort brösten på den döda flickan enligt domstolen”. Enligt Gormander saknade Ronny Svensson medkänsla, och blev upphetsad av våldet.

Scan 295 Page 165

 photo AB 19910421_zpstvb1nw9p.jpg

Gunnar Ohrlander kom dock att ändra uppfattning i skuldfrågan, och uppmanade Hanna Olsson att berätta sanningen om ”dagboksvittnet”.

Vidare läsning

”Filmblod med tradition”

”Skräckmästarens rysliga råd”

”Det är riktiga mord i filmerna”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s