”Två kvinnoöden”

gertie margareta

Gertie Jensen och Margareta Thörling

Morden på Gertie Jensen, 31 och Margareta Thörling, 27 är preskriberade och bortglömda, ingen söker deras mördare längre, ingen försöker ta reda på vad som hände med dem. Förundersökningen visade att det kan ha funnits samband mellan de två fallen.

I slutet på 70-talet och en bit in på 80-talet skedde flera mord på prostituerade, de flesta skedde i Stockholm, men ett par mord i Göteborg och Malmö blev mycket uppmärksammade. Gertie Jensen, 31, var hemsamarit men jobbade även på sexklubbar inne i Göteborg, hon prostituerade sig även vid ett antal tillfällen. Gerties nakna kropp hittades den 12 augusti 1980, ihjälslagen bakom en arbetsbod  på en rivningstomt vid Kilsgatan nära Gullbergskajen. Hon hade misshandlats till döds, och kämpat in i det sista mot sin baneman. Polisen sökte svaret på mordgåtan bland stans prostituerade och sexkunder, men ett år efter mordet lades utredningen ned. Gertie kom från en trasig bakgrund, från barnhem och osäkra ekonomiska förhållanden, hon drömde om att ge ut en diktbok, men de planerna blev aldrig verklighet.

Margareta Thörling hade hamnat i drogernas klor i nionde klass, trots en trygg uppväxt på Fredriksdalsgatan i Göteborg. På hösten 1980 befann sig Margareta i fritt fall, hon tvingades gå på gatan för att finansiera sitt drogmissbruk. I början av september hittas hon brutalt mördad i en rivningslägenhet i Malmö. Polisens misstänkte att hon mördats av en kund, men uteslöt inte att det kunde röra sig om bråk om obetalda knarkskulder. Precis som i fallet Gertie Jensen ledde utredningen ingenvart. Men förundersökningen visade också på paralleller mellan de båda fallen, fyndplatserna påminde om varandra, och obduktionen visade att det kan ha varit samma gärningsman.

Vidare läsning i da Costa-arkivet

Fallet Gertie Jensen

Fallet Margareta Thörling

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s