”Mannen i Solna”

32 år har gått sedan Catrine da Costas död uppdagades i Solna, under åren har mängder med teorier, och framförallt potentiella gärningsmän diskuterats, misstänkts och åtalats, utan resultat. Efter att två läkare friats i Stockholms Tingsrätt i juli 1988 betraktades fallet mer eller mindre som polisiärt uppklarat. Men efter Per Lindebergs bok Döden är en man återupptogs förundersökningen, Bo Åström och hans kollegor på Västerortspolisen riktade misstankarna mot två män i Solna, en som kom att kallas för ”Väktaren”, och den andra som i Expressen fick namnet ”Nisse”. Den senare kom att kort anhållas och få sin lägenhet genomsökt, men precis som i tidigare förundersökningar, kammade man hem noll, och polisens behandling av  ”Nisse” eller Jörgen blev mycket kritiserat.

Mest kontroversiellt blev kriminologen Leif GW Persson och journalisten Jan Guillous inblandning i fallet. Månader innan allmänheten kunde ta del av informationen kring Jörgen, kunde Jan Guillou berätta om hur den nya förundersökningen framgångsrikt nu ledde fram till den riktige mördaren. Bo Åström gjorde liknande optimistiska uttalanden i TV och tidningar. Men bevisen höll inte och mannen släpptes, då var hans lägenhet totalt nedmonterad efter utredarnas jakt på teknisk bevisning. Kritiken lät inte vänta på sig, debattören Kristina Hultman krävde att Jan Guillou skulle avgå som ordförande för Publicistklubben. Leif Silbersky som kom att företräda Nisse kallade det hela för ”amatörmässigt”. Tidiga aktörer i styckmålet som Hanna Olsson och Frank Lindblad riktade även kritik mot Bo Åström, Leif GW och Jan Guillou.

Scan 8 Page 135 (2)

Leif GW kom att peka ut Nisse i Efterlyst och SVT Debatt som Catrine da Costas mördare, och skall även ha suttit med under förhören med Nisse. En gärningsmannaprofil av Leif GW fick också mycket hård kritik.

För första gången går det nu att läsa Bo Åströms förhör med Nisse, i da Costa arkivet. Eller ladda ned förhöret här.

Vidare läsning

”Man anhållen för styckmordet”

Bo Åström: Frågorna är alltför viktiga för att slarvas bort av insinuanta artiklar i Expressen”

Frank Lindblad: ”På lösan sand”

Solnapolisens utredning om Nisse

”Utkastade av åklagaren”

”Nya fynd från Catrines sista tid”

”Polisen: Nu löser vi Styckmordet”

”Janne vet sanningen om Catrines död”

Jan Guillou: ”Det skulle jag aldrig ha skrivit”

Hanna Olsson: ”Rättsfallet som blev en kampanj”

”Duger bara ett spår”

”Sanningen är en sällsynt gäst”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s