”Nimbus av en trollkarl: GW och da Costa”

gwmord

Nästa tisdag sänds avsnitt två av ”GW:s mord” i TV4 som tar upp Catrine da Costa-ärendet, Leif GW Persson var en av de första att öppet ifrågasätta bevisningen i styckmordsmålet.

sidoli

Ur Hänt i veckan 1988.

Journalisten Henry Sidoli var reporter på Hänt i Veckan men hade ett stort intresse för rättsfall och granskade under stora delar av sitt liv Olle Möller-fallet. När styckmordsrättegången startade i januari 1988 såg han en liknande bristande rättssäkerhet som i Möller-fallet.  Sidoli menade att mamman ljög för att hämnas på maken och fick ett visst medhåll från Leif GW Persson som menade att mammans vittnesmål inte skulle tillåtas i en ”anglosachisk rättegång”. När rättegången havererade i Tingsrätten talade Persson om rättsröta men misstänkte att det var värre på 1950-talet.

gw88

I radiointervjuer kom Persson att beskriva da Costa som ”en kritisk person” som rörde sig i en högriskmiljö vilket resulterade i kritik ifrån bla Nina Lekander och Hanna Olsson. Så sent som för ett par år sedan riktade även TV-profilen Karin ”Kakan” Hermansson en känga mot GW och påstod att han sagt att ”ger man sig in i leken får man leken tåla”. Förmodligen har Hermansson blandat ihop citatet med frilansjournalisten Lars Ragnar Forssbergs citat ”den som ger sig ner i en ormgrop blir förr eller senare biten”.

Efter att Döden är en man publicerats i början av 1999 drog debatten igång igen samtidigt som en ny förundersökningen inleddes, denna gång i Västerortspolisens regi med Bo Åström vid rodret. Persson skrev en kontroversiell gärningsmannaprofil och efter att polisen misslyckats med att få fram bevis mot en man i Solna kom än mer kritik. Persson skulle ha deltagit i förhör och tillsammans med Jan Guillou haft en oönskad insyn i förundersökningen. Kritik kom från många håll, Hanna Olsson beskrev Persson som Per Lindebergs ”mentor” och hävdade att Persson skapat gärningsmannaprofilen med en ”nimbus av en trollkarl”. GW gick aldrig i svarsmål, eftersom Hanna Olsson kort efter gick ut med att hon inte skulle debattera fallet något mer, ”andra skulle få ta vid”.

persson

En krönika i TCO-tidningen från 1999.

”Veckans Brott” tog upp da Costa-fallet senast men nu är det alltså dags för att fallet tas upp för första gången på länge i media.

Vidare läsning

Solnapolisens utredning 1999-00

Leif GW Perssons gärningsmannaprofil

Leif GW i SVT Debatt 2008

Lars Borgnäs ”Sanningen är en sällsynt gäst”

Henry Sidoli ”Ljuger mamman för att hämnas på exmaken?”

”Jan Guillou och Leif GW utkastade av åklagaren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s