Yrsa Stenius 1945-2018

Journalisten och författaren Yrsa Stenius (f. 1945) avled i helgen. Lovorden är många, förläggaren Christer Sturmark skriver tex att Yrsa Stenius  ”inte påverkades av flockmentaliteten, som så många andra gör”. (AB 21/5-18) En av de saker hon blir ihågkommen för är hennes engagemang i da Costa-fallet.

Yrsa skrev sin första artikel om styckmordsrättegången i mars 1988, efter att första rättegången i Stockholms Tingsrätt havererat efter grova rättegångsfel. Då tog Stenius inte ställning till skuldfrågan.

 photo AB1988-04-23Endommothelavaringrttaumlttsystem-Vimaringstedralaumlrdomavdethaumlr_zpsc676929e.jpg

Jan Guillou rapporterade från den andra rättegången för Aftonbladets räkning, men vid förhandlingen i Kammarrätten 1991 gick uppgiften till Yrsa Stenius. Redan året innan hade Stenius mer eller mindre öppet visat sympatier för Hanna Olssons beskrivning av rättegångarna i Tingsrätten och krävt att målet skulle prövas på nytt.

Någon objektiv rapportering från Stenius sida fick läsarna inte, ”allmänläkaren” beskrevs som en dubbelnatur i samma anda som Dr Jekyll och Mr Hyde, ett brutalt och villigt verktyg åt den ännu omänskligare gestalten ”obducenten”.

När debatten rasade kring Döden är en man tog Stenius snabbt ställning mot Per Lindeberg, och beskrev Lindeberg som en ”infam författare” präglad av kvinnohat, Lindeberg svarade med att påminna Stenius och allmänheten om att Stenius varit intagen på psykiatrisk klinik. Stenius medgav dock samma år att hon var skyldig till att läkarna liv förstördes.

 photo SteniusYrsaJagaumlrskyldigtillattlaumlkarnaslivfoumlrstoumlrtsAftonbladet99-07-06_zps776845e3.jpg

Bara Per-Elov Enquist följde Stenius och ångrade offentligt sitt ställningstagande i fallet. Stenius förklarade senare att hon blivit vilseled av en skicklig åklagare i Kammarrätten och ”ryckts med”, att hon inte var feminist vid tiden för rättegångarna men påverkats av Hanna Olssons bok Catrine och Rättvisan.

Vidare läsning

”Vem ska rätten tro på?”

”Kan man lita på en 4-åring?”

”754 sidor som fördunklar”

”Stenius omdöme sviker”

”Somliga får sin karaktär mördad”

”Lagt kort ligger i högsta domstolen”

”Lögnens olidliga lätthet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s